Q
 

Queer tango i Danmark

Danmark har et livligt, traditionelt tango-miljø. I København er der milongaer hver aften, og der er masser af engagerede, kompetente lærere. Indtil for få år siden var det dog ikke almindeligt at se kvinder eller mænd danse sammen på tango-dansegulvet, som det sker i queer tango-miljøer flere steder i Europa og Buenos Aires.
 
Queer tango under World Outgames 2009
I sommeren 2009 var København vært for det 2. World Outgames – et menneskerettigheds-, kultur- og sportsarrangement med mange tusinde deltagere. Begivenheden var baseret på den overbevisning, at kulturel mangfoldighed er en forudsætning for innovation, der igen er en forudsætning for værdiskabelse i samfundet – økonomisk, socialt og kulturelt. World Outgames er et forum, hvor folk uanset seksuel orientering, køn, alder, race, nationalitet og religion mødes i en ånd af åbenhed og tolerance for at nyde og lære af rigdommen af menneskelig forskellighed.

Tina Solveig Koch fik og realiserede ideen om at lave en queer tango-festival under World Outgames med mottoet:

"Frihed til at danse med hvem du vil"
 
I samarbejde med Gunner Svendsen, en af Københavns mest erfarne undervisere og tangofestival-arangører, planlagde Tina Solveig Koch og World Outgames denne syv dage lange, verdens største og Danmarks første queer tango-festival.
 
I 2008 afholdt Gunner Svendsen og Tina Solveig Koch også den første queer tango-weekend i København, som en del af optakten til queer tango-festivalen under World Outgames.

"Love of Freedom – Freedom to Love" var de grundlæggende værdier for World Outgames samt for queer tango-festivalen. Fokus var friheden til at danse med hvem du vil, uanset seksuel orientering, kønsidentitet, nationalitet eller tro.

Queer tango-festivalen blev en vidunderlig succes. En stor gruppe af hjertevarme og hårdtarbejdende frivillige skabte en fantastisk festival, sammen med mange queer lærere fra hele verden og med Gunner Svendsen fra København. Og selvfølgelig med en masse smukke og dygtige queer og traditionelle tango-dansere. Der er ingen tvivl om, at denne meget specielle queer tango-begivenhed flyttede grænser blandt danserne og i det københavnske tangomiljø.


Queer tango-undervisning og practica 2011-12
Siden foråret 2011 frem til efteråret 2012 afholdt queertango.dk queer tango-undervisning og practica, typisk fredag en gang om måneden. Undervisningen blev varetaget af forskellige inviterede undervisere og varede ca. 1½ time fra kl. 19-20.30, herefter var gulvet frit til practica, hvor man kunne øve sig frem til kl. 22. 
 
 
Besøg fra Argentina i 2011  
Augusto Balizano, Tina Solveig Koch og Gunner SvendsenAugusto Balizano, Buenos Aires, besøgte København for 3. gang søndag d. 17. juli 2011. Vi havde to meget inspirerende queer tango-workshops. Det var en god optakt til queer tango-festivalen i Buenos Aires senere på året, hvor Augusto sammen med Mariana Docampo var arrangør.


Dans på Rådhuspladsen i 2011
Fredag d. 19. august var vi en gruppe queer tango-dansere, der indtog Rådhuspladsen i København. Her dansede vi to queer tango'er, som optakt til festivalen, og viste de fremmødte, hvad queer tango er. Tak for en god oplevelse!
 

Copenhagen Queer Tango Festival 2011
Siden 2009 er det traditionelle tango-miljø i København blevet mere åbent over for queer tango-dansere. Selv om der stadig er meget få queer tango-dansere, er queer tango nu en etableret og voksende del af det københavnske tango-miljø.

Et nyt queer tango-team bestående af Gunner Svendsen, Rosa Juel Nordentoft og Tina Solveig Koch, etablerede queer tango-undervisning og -practica sidste fredag i hver måned fra marts 2011. Stille og roligt vokser det lille queer tango-miljø i København.

Den 1.-4. september 2011 arrangerede queer tango-teamet en international queer tango-festival i København, med undervisere fra Danmark, Sverige, Tyskland og Argentina. Det blev en herlig, hyggelig og velbesøgt festival med over 70 deltagere i workshops og med ikke mindre end 110 gæster til galla-milongaen lørdag aften. Som noget nyt i det europæiske queer tango-miljø, samarbejdede queer tango-festivalen med velkendte milongaer i København. La Boca blev torsdag aften til La Queer Boca, og Piso Clásico blev fredag aften til Piso Queer Clásico. Queer tango og det traditionelle tangomiljø dansede side om side, og mange byttede både rolle og dansepartner på tværs.
 

Queer tango-weekend i marts og november 2012
Queertango.dk ved Rosa Juel Nordentoft og Tina Solveig Koch afholdt Copenhagen Queer Tango Weekend, d. 16.-18. marts 2012 med dansere fra ind- og udland. Her var temaet "Roller i bevægelse" og underviser var Charlotte Rivero fra Stockholm. Vi ønskede at udvide tangoens mange muligheder ved at udvikle samspillet i rollerne. Det blev en dejlig weekend, hvor vi havde mange spændene workshopper, herunder en Master Class for meget erfarne dansere. DJ El Diego og DJ Gunner Svendsen sikrede den gode musik på milongaerne. Og mange deltagere gav en hånd med, bagte kage og tilførte i det hele taget weekenden en god stemning.
Det seneste arrangement, queertango.dk har afholdt, var et førerkursus for følgere 10.-11. november 2012 med Charlotte Rivero, arrangør af queer tango-festivalen i Stockholm. Det var også en herlig weekend. Tak for det.
 
 
 
Intro til queer tango 2014
Torsdag 24. april skød vi - efter halvandet års dvale - det første queer tango-arrangement i gang med introduktion til queer tango. Undervisere var Tina Solveig Koch og Susan Kranker, og i god queer tango-stil var det muligt at møde op uden partner, da vi skiftedes til at danse med hinanden. Det blev en fantastisk aften, med dygtige undervisere, begejstret stemning og 35 entusiastiske deltagere, hvoraf ca. 25 aldrig havde danset (queer) tango før.
 
Torsdag 22. maj afholdt vi vores anden intro-aften, hvor argentinske Carina Mele var gæsteunderviser. Herfra har vi optaget de trin vi lærte - danset af Carina Mele og Tina Solveig Koch.
 
 
Torsdag 19. juni holdt vi den sidste intro-aften, der var meget stemningsfuld og ligesom de to forrige var en opvarmning til Copenhagen Queer Tango Days 17.-20. juli 2014
 

Queer tango-dage 17.-20. juli 2014
I juli afholdt queertango.dk endnu et storstilet arrangement, hvor allle var velkomne til at danse queer tango - både begyndere og øvede dansere. Arrangementet var en stor success, og vi havde fire festlige dage i samvær med dansere fra ind- og udland. Læs mere om Copenhagen Queer Tango Days 2014 her.
Queertango.dk